Werken aan duurzame participatie

Solliciteren met vertrouwen

U  streeft er als gemeente naar werkzoekenden zo snel mogelijk in staat te stellen om uw burgers zelfstandig hun eigen inkomen kunnen verdienen. Daarom helpt u burgers ook bij het vinden van een baan. Tegelijk moet u als gemeente sturen op de kosten. Dat is een flinke uitdaging.

Uw burgers moeten dus in staat zijn om goed te kunnen solliciteren. Met zelfvertrouwen en gevoel voor eigenwaarde. Want dan wordt de kans aanzienlijk groter dat zij worden aangenomen. Natuurlijk zijn daar goede sollicitatievaardigheden daarbij onmisbaar.

Daarom is de methode WIZ-kit is door detrainingen.nl ontwikkeld vanuit de vraag van sociale diensten naar een effectief, samenhangend én betaalbaar programma met als doel: leer werkzoekenden solliciteren met meer zelfvertrouwen. WIZ staat voor Werk, Inkomen en Zelfstandigheid. Detrainingen.nl is een samenwerkingspartner van Blik op Werk.

Meer over de WIZ-kit:

Wat is de WIZ-kit?

De WIZ-kit is een uitgebalanceerd trainingsprogramma, die gecertificeerde trainers kunnen inzetten voor begeleidingstrajecten van werkzoekenden.

De WIZ-kit 1 is geschikt voor iedereen die werk zoekt, 'morgen’ kan beginnen en zelfstandig kan solliciteren.

De WIZ-kit 2 is geschikt voor met een afstand tot de arbeidsmarkt (Participatiewet- lagere loonwaarde- taalachterstand) die onder begeleiding solliciteren met veel aandacht voor werknemersvaardigheden.

De doorlooptijd van de WIZ-kit 1 voor een werkzoekende is drie weken. Voor de WIZ-kit 2 is de doorlooptijd zes weken. Het programma bestaat uit 6 workshops en 5 online modules. De online modules zijn bedoeld ter voorbereiding van de workshops en kunnen thuis worden uitgevoerd. De online modules bestaan uit korte filmpjes, animaties, vragen, opdrachten en (invul)oefeningen.

De trainer volgt de online verrichtingen van de deelnemers met behulp van statistieken. Door inzet van een memotrainer krijgen de deelnemers dagelijks vragen in hun mailbox om zich de getrainde stof eigen te maken.

Tot drie maanden na de startdatum blijft de online tool onbeperkt toegankelijk voor de deelnemers.

In de 6 workshops werkt de trainer met de deelnemers aan hun zelfkennis en zelfvertrouwen. Door empowerment en motivatie, te oefenen in contact zoeken en maken met werkgevers, te denken in mogelijkheden, om te gaan met teleurstelling, het voeren van sollicitatiegesprekken en het omgaan met kritische en lastige vragen over hun persoonlijke CV.

Tijdens de workshops wisselen de deelnemers ook hun eigen ervaringen uit. Door rollenspellen, die vooraf online worden voorbereid, oefenen de deelnemers alle facetten van sollicitatiegesprekken.

Tijdens de workshops geven deelnemers elkaar feedback en stuurt de trainer het proces en geeft tips. Na afloop hebben de deelnemers een individueel sollicitatieplan met alle onderdelen uit het programma: van het zoeken van een geschikte vacature tot sollicitatiegesprek.

De WIZ-kit 1 bevat onderstaande modules:

 • Sollicitatieplan
 • Voorbereiding: zelfkennis, zelfvertrouwen, kwaliteiten, ontwikkelpunten, sollicitatiepitch, doelen.
 • Contact maken: CV, sollicitatiebrief, netwerken, sociale media, uitzendbureaus, bellen naar bedrijven.
 • Sollicitatiegesprek: structuur, eerste indruk, typologie, omgaan met vragen over CV en sollicitatiebrief, STAR-vragen, vraagtechnieken, waarom jij?
 • Bedenkingen: bedenkingen ombuigen naar kansen en mogelijkheden.

Voor WIZ-kit 2 bevat onderstaande modules:

 • Zelfstandigheid, persoonlijke situatie, persoonlijke presentatie, voorbereiden op solliciteren, CV
 • Voorbereiding: wat wil je, wat kan je, wat doe je? Kwaliteiten, omgaan met teleurstelling, denken in mogelijkheden, 1e indruk, houding, gedrag, kleding, motivatie, trot
 • Contact maken: CV, sollicitatiebrief, netwerken, sociale media, uitzendbureaus,
 • Sollicitatiegesprek: structuur, persoonlijke presentatie, eerste indruk, typologie, omgaan met vragen over je CV
 • Bedenkingen: bedenkingen ombuigen naar kansen en mogelijkheden.
 • Werknemersvaardigheden: omgaan met collega's, instructies, afspraken, prestaties, respect, flexibiliteit, assertiviteit, structuur, hiërarchie, verantwoordelijkheid enz.

Zelf certificeren of uitbesteden?

Als gemeente maakt u regelmatig strategische keuzes rond uw beschikbare budgetten. U gaat na of uw medewerkers over voldoende capaciteiten beschikken of u huurt externe partijen in.

Ook kunt u uw medewerkers laten opleiden voor specifieke taken, waardoor u op termijn tijd en geld bespaart. Welke keuze u ook maakt, Blik op Werkt helpt u daarbij.

Tarieven  

Het tarief hangt af van de keuze die u maakt. U kunt ervoor kiezen om uw medewerkers te laten certificeren. Naast de kosten voor de training betaalt u een bedrag van € 49,- per inlogcode. De inlogcode wordt gebruikt door de uitkeringsgerechtigde om deel te nemen aan de training.

Of u kiest voor een WIZ-kit trainer waarmee u verdere afspraken maakt voor de inzet van de WIZ-kit.

Vind een dienstverlener voor de WIZ-kit

Hier vindt u het register (op alfabetische volgorde) van gecertificeerde WIZ-kit-trainers.

WIZ-kit 1:

BedrijfNaam trainer           
Standplaats
AmerpoortJolanda BaarsAmersfoort
AmerpoortPetra Uitenbogaart Amersfoort
EegaAthur BroenlandDeventer
EegaLeonie KuiperDeventer
EegaNick van KootenDeventer
EegaEugenia LuguaDeventer
EegaHennie den OsDeventer
EegaMariëlle SimmelinkDeventer
EegaSander van der WalDeventer
InCharge Training & CoachingIngrid WestenbergApeldoorn
Insight and SolutionsJan ButtermanAlphen (Noord-Brabant)
Straatman Advies & TrainingFrank StraatmanMeppel
WAP-JobhuntingJennifer PelgrimAssendelft

WIZ-kit 2:

Bedrijf                                    
Naam trainerStandplaats                  
Eega Bram OortgiesenDeventer
Eega Christiaan van MeursDeventer
Eega Daan de BieDeventer
Eega Frans MorsinkDeventer
Eega Hans MulDeventer
Eega Johanna VosDeventer
Eega Liesbeth BöhmerDeventer
Eega Marielle DaemsDeventer