Samen werken aan
duurzame participatie

Interview: Ik mag alles gewoon op mijn eigen tempo doen

Blik op Werk was te gast bij MidZuid in Oosterhout. Een organisatie, die -terecht- over zichzelf zegt: ‘MidZuid werkt voor iedereen.’ Deze organisatie biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een steuntje in de rug. Omdat niemand onnodig aan de kant moet staan. Raymond (21) is ICT-medewerker en Melvin (21) is cateringmedewerker. Hun werkgever ontvangt voor hen loonkostensubsidie. Hieronder lees je hun ervaringen.

Raymond (21 jaar): ICT-medewerker “Ik heb het hier enorm naar mijn zin!”

“Eigenlijk ben ik in de productiehal begonnen. In oktober 2021. Maar begin vorig jaar zag ik op Facebook een sollicitatie voor een ICT-medewerker. Ik dacht: daar heb ik een diploma voor! Dus waarom zou ik niet reageren? Ik mocht gelijk komen. Dus een paar maandjes later ben ik hier als ICT-er begonnen.”
“Daarnaast val ik af en toe in bij de receptie. En ik doe nog een klein beetje administratief werk.


Wat is er echt leuk aan je werk? “Dat je mensen echt kan helpen. Een computer is voor de meeste mensen toch ingewikkeld. Dan komt iemand gefrustreerd naar je toe van: ‘Ja, mijn scherm doet het niet!’ Of is hun computer vergrendeld, omdat ze te vaak met een foutief wachtwoord hebben ingelogd. En dan los ik het op!”

“We zijn nu bezig om een ander wifinetwerk aan te leggen: public roam. En dan merk je: mensen vinden verandering lastig. Vanaf volgende week ga ik twee keer in de week een uurtje in de hal zitten, om mensen te ondersteunen. Zodat ze gelijk een vraag aan je kunnen stellen.”

“Ik heb een VMBO-ICT – niveau 3 opleiding afgerond.” Wat was de belangrijkste les?  “Nou, als je iets niet begrijpt, zoek het dan op Google op. Zo ging het letterlijk tijdens de les: ‘Meneer, ik snap het niet. Ja, ga maar googelen!’” Wat maakt je blij? En wat vind je minder prettig?  prettig “Ik heb het hier enorm naar mijn zin! Ik mag alles gewoon op mijn eigen tempo doen, en dat vind ik heel fijn. En er zijn eigenlijk weinig dingen die ik niet zo leuk vind. Nou ja, receptiewerk: dat vind ik niet zo heel leuk. Omdat ik soms niet goed uit mijn woorden kan komen. En wat ik wel stressvol vind, is als de telefoon gaat, terwijl er ook iemand voor me staat. En toch: als het juist rustig is, dan doe je letterlijk niks.”

Wat weet je van de loonwaardemeting?  “Alleen dat er een percentage uitkwam en dat dat bepaalde hoeveel subsidie er uitgekeerd zou worden” Hoe omschrijf je jouw werkgever in een zin? “Ze passen zich heel erg aan jou aan. Dat is echt heel prettig!”

 Melvin (21 jaar): cateringmedewerker “Ik heb ook echt nieuwe dingen geleerd”

“Ik ben geboren in Breda, niet ver hier vandaan. Nu woon ik in Geertruidenberg. Een echt oud dorp.”

Wat is het mooiste in Geertruidenberg?

 “Tja, wat is er nou niet mooi? Ik kom er vandaan, dus ik vind alles mooi. De markt is echt mooi, echt oud. Maar eerlijk gezegd, vind ik ook de koeltoren van de Amercentrale mooi. En dat vindt niet iedereen.”
Jij werkt in de keuken?  “Ja. Ik ben hier via een schoolstage terecht gekomen. Vanaf het derde leerjaar gingen ze kijken naar stageplekken. Bij mij deden ze er twee jaar over om een goede stageplek te vinden. Toen ben ik hier stage gaan lopen. Omdat ze vonden dat ik het goed deed, hebben ze me daarna een jaarcontract gegeven. Nu heb ik een vast contract.”Gefeliciteerd! *“Ja, dat vind ik ook echt leuk. Ik heb hier ook echt nieuwe dingen geleerd. Bijvoorbeeld hoe die grote koffieapparaten in elkaar steken. Hoe je die moet schoonmaken, bijvullen en onderhouden. Ook de spoelmachine hier is echt anders: eigenlijk een soort werkbank met kratjes. Die schuif je dan naar rechts. En drie minuten later is het klaar. Echt een wasstraat.”

Je werkt ook af en toe op locatie, begrijp ik. “Ja, bijvoorbeeld op het gemeentehuis in Made. Daar heb ik ooit per ongeluk een koffieapparaat stuk gemaakt. Ik dacht dat ik een onderdeel er gewoon moest uittrekken, maar je moest er juist eerst aan draaien. Een collega van mij had dat niet goed uitgelegd. Toen was het stuk. Ja, achteraf kan ik er wel om lachen. Toen niet. Koffie is voor mensen toch wel heel belangrijk.” Hoe ziet jouw dag er eigenlijk uit?  “Nou vandaag sta ik ‘warm’… Warm?  “Wij hebben verschillende termen. ‘Warm’, dat zijn bijvoorbeeld soepen en snacks. Eigenlijk alles wat warm geserveerd kan worden. Een gehaktbal, een frikandelleke. Kipcorn. Maar we hebben ook het koude gedeelte: bijvoorbeeld de belegde broodjes. Een broodje gezond. Zalmsalade. Tonijnsalade, dat maken we zelf. Ik kan een heel boek opnoemen, maar dan zijn we nog een uur bezig.”

“Tegenwoordig doe ik ook kassa. Dat is me ook geleerd. Hier wordt nog contant afgerekend.
Gelukkig ben ik goed in rekenen!”